Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Μου χαρίζεις την ουρά σου


Ξεκινάμε την 4η ενότητα της Γλώσσας << Το σύννεφο έφερε βροχή >>.


Αφού είδαμε λιγάκι στη σελίδα 61  τι θα μάθουμε σ΄αυτήν την ενότητα, ξεκινήσαμε την επεξεργασία του πρώτου κειμένου.

Τα παιδιά εντόπισαν  τον χώρο, τα πρόσωπα και τα ζώα της εικόνας. Υπέθεσαν τι κάνουν τα παιδιά και πώς αισθάνονται γι΄αυτό. Ζητήθηκε από τα παιδιά να παρατηρήσουν προσεκτικά τις εκφράσεις των προσώπων των παιδιών αλλά και των ζώων.
Διαβάσαμε τρεις φορές το κείμενο και τα παιδιά εντόπισαν τα ζώα που συμμετείχαν στην ιστορία του παππού, ποιο ζώο αντιμετωπίζει πρόβλημα, τι πρόβλημα, πώς προσπαθεί να το λύσει και τι γίνεται τελικά.
Ζητήθηκε από τα παιδιά να πουν με δικά τους λόγια την ιστορία.
Στη συνέχεια εντοπίσαμε λέξεις με το ου, είδαμε πώς σχηματίζεται και επιμείναμε στη θέση του τόνου, όταν τονίζεται η συλλαβή.
Ολοκληρώσαμε το βιβλίο μαθητή και ακούσαμε το ποίημα του βιβλίου μελοποιημένο.







Στη συνέχεια διαβάσαμε όλοι μαζί τις προτάσεις του κειμένου.

Σε ένα 2ωρο καταφέραμε να ολοκληρώσουμε και το τετράδιο του μαθητή.

Στο 2ο 2ωρο διαβάσαμε τον μύθο του Αισώπου << Το κοράκι που ήθελε να γίνει παγόνι >> και συζητήσαμε για το πώς ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητές του και πώς δεν πρέπει να ντρέπεται γι΄αυτές.

Διαβάσαμε και εξηγήσαμε  φράσεις με τη λέξη <<ουρά>>.

Μετά είπαμε να παίξουμε θέατρο. Σε  χαρτάκια έγραψα ζώα και ένα χαρακτηριστικό, κάθε ομάδα διάλεξε ένα χαρτάκι και προετοίμασαν διαλόγους παρόμοιους με την ιστορία του κειμένου μας. Κάθε ομάδα παρουσίασε την ιστορία της στους άλλους συμμαθητές. Όλες οι ομάδες καταχειροκροτήθηκαν.

Στη συνέχεια δόθηκαν στα παιδιά εικόνες με ζώα. Τα παιδιά τις έκοψαν, έκοψαν χώρια τις ουρές τους και έφτιαξαν ένα κολάζ με ζώα που έχουν μπερδεμένες ουρές.

Το κεφάλαιο ολοκληρώθηκε την ώρα των Εικαστικών, όπου ο κ.Παναγιώτης έδωσε οδηγίες στα παιδιά να ζωγραφίσουν μόνα τους έναν σκύλο και να του βάλουν όποια ουρά θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου